Artiesten reageren verslagen op de verlengde coronamaatregelen

0

Gisteravond kregen we te horen dat de intelligente lockdown in Nederland nog wel een tijdje gaat duren. De basisscholen en de kinderopvang gaan na de meivakantie weer (gedeeltelijk) open, maar horeca en andere publieke locaties blijven in ieder geval tot 20 mei gesloten. Ook de theaters en schouwburgen van onder ‘publieke locatie’ en blijven dus nog even dicht. Een zware domper voor alle artiesten die nu geen werk hebben.

Er heerste gisteravond nog wel wat verwarring en frustratie in de theaterwereld: minister president Rutte sprak met geen woord over de theaters en concertzalen en dus was het niet duidelijk tot wanneer zij dicht moeten blijven. Festivals en andere grote evenementen zijn namelijk verboden tot 1 september. In de factsheet die de Rijksoverheid gisteren publiceerde staat echter duidelijk dat theaters in ieder geval dicht blijven tot en met 19 mei.

Bittere pil en veel verwarring voor artiesten

Veel artiesten reageerden op het nieuws dat de theaters en concertzalen nog even dicht blijven. Ook bij hen was er gisteravond wel veel verwarring over de datum. Zo vraagt acteur en cabaretier Jandino Asporaat op zijn Instagram aan Mark Rutte “Hoe, Lieve Mark, Hoe? Drie maanden?”. Collega Roué Verveer plaatst een huilend gifje met de tekst: “Dit was ik toen Rutte zei dat ik tot 1 sept niet mag werken”. Sanne Wallis de Vries is vooral verbaasd dat de theaters niet eens genoemd worden: “Nadat ik onze minister-president soepel zag schakelen van festivals naar sportevenementen, zonk mijn hart bij voorbaat zodanig dat ik het niet heb willen afwachten. Heeft hij theatervoorstellingen, kunst en/of cultuur überhaupt GENOEMD? Er zijn mensen die het wat kan schelen.”

Geen evenementen deze zomer

Ook al gelden de maatregelen voor de theaters voor nu tot 20 mei, grote evenementen mogen deze zomer niet doorgaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor festivals. Maar ook veel artiesten die grote concerten hadden gepland zien deze plannen in rook opgaan. Zo twitterde Tim Akkerman dat het de “meest trieste zomer ooit” wordt en laat Tim Knol weten dat hij “behoorlijk down” is van het nieuws. Ook voor André Rieu is het nieuwshartverscheurend, aangezien zijn jaarlijkse zomerconcerten in Maastricht nu niet door kunnen gaan.

Vraag om meer geld voor de cultuursector

Niet alleen artiesten reageerden op het nieuws van gisteren. Ook actrice Anna Drijver reageerde namens de acteursbelangenvereniging ACT. Zij heeft begrip voor de maatregelen en ziet al heel veel mooie initiatieven van artiesten om toch bezig te blijven. Maar feit is wel dat er 300.000 mensen thuiszitten in deze sector. Daarom hoopt ze dat er meer geld komt voor cultuur: “Die 300 miljoen euro is lang niet toereikend. Dat moet echt beter anders valt de hele sector om. We moeten al vaak knokken voor ons bestaansrecht en nu komt dit er nog eens bovenop. Het liefst zien wij een uitgebreider hulppakket.”

Share.

About Author