Theater aan Huis: Dé Matthäus-Passion van het Concertgebouworkest

0

Voor veel mensen is het een jaarlijks terugkerende paastraditie: de Matthäus-Passion. Orkesten door het hele land voeren het beroemde werk van meestercomponist Johann Sebastian Bach uit in de aanloop naar Pasen. Zo ook het Concertgebouworkest. Zij zorgen er dit jaar voor dat je deze paastraditie voort kunt zetten, online.

Als je Matthäus-Passion zegt, kun je in dezelfde adem het Concertgebouworkest noemen. Ieder jaar verzorgen zij weer een meesterlijke uitvoering van het stuk over de lijdensweg van Jezus Christus. Omdat het Concertgebouw net als alle theaters in Nederland de deuren heeft gesloten wegens corona, kun je niet live genieten van het concert. Daarom zorgen ze op 3 april voor een livestream van de geprezen Matthäus-Passion die ze in 2012 in het Concertgebouw hebben gespeeld.

De Matthäus-Passion van Bach

De Matthäus-Passion is veruit de meest bekende compositie van de Duitse componist Bach en misschien wel het meest bekende muziekstuk dat in Nederland wordt gespeeld. In het ongeveer 2,5-uur durende stuk vertelt de Evangelist Mattheüs over de laatste dagen van Jezus Christus, waar het eindigt bij het sterven en de graflegging van Christus. Het verhaal wordt door het koor aangevuld met dialoog en reflecties op het Bijbelse verhaal.

Livestream de Matthäus-Passion van het Concertgebouworkest

In 2012 voerde het Concertgebouworkest de Matthäus-Passion uit onder leiding van Iván Fischer. Tenor Mark Padmore vervulde de rol van Evangelist. Deze uitvoering staat nog steeds in de boeken als een van de meest succesvolle van het Concertgebouworkest. Daarom streamt het Concertgebouw deze vanavond 3 april om 19:00 uur. Je kunt het fameuze muziekstuk bekijken op de website va het Concertgebouw, of via hun Facebook- of YouTubepagina.

Meer klassieke muziek uit het Concertgebouw

Ben je nog niet uitgekeken na de Matthäus-Passion? Op de website van het Concertgebouw vind je nog veel meer concerten die je op je eigen tijd kunt beluisteren. Geniet bijvoorbeeld van de pianokunsten van Arthur Jussen, de vioolklanken van Noa Wildschut, de romantische Vierde symfonie van Bruckner en nog veel meer.

Beeld: Simon van Boxtel/KCO

Share.

About Author